Doprava pro ČR zdarma při nákupu nad 5000 Kč a pro SR od 197 EUR.

2015 - 10 EUR - Stříbrná pamětní mince - Karpatské bukové pralesy - 18 g - 0.900 Ag - PROOF

Neohodnoceno
 
  • 1 z 4
 

Pamětní stříbrná mince v hodnotě 10 EUR Světové přírodní dědictví - Karpatské bukové pralesy v provedení PROOF ... Celý popis 

Specifikace

Ryzost: 900/1000 Ag, 100/1000 Cu
Průměr: 34 mm
Hmotnost: 18 g
Provedení: proof (prvotřídní kvalita)
Náklad v proof: 6 200 ks
Ražba: Mincovňa Kremnica š.p
Další parametry
 

 

Dostupnost na dotaz
1 450 Kč / ks
Kód produktu 322
Kategorie Karol Ličko
Položka byla vyprodána...
 

Národní banka Slovenska vyhlásila v prosinci 2013 veřejnou anonymní soutěž na výtvarný návrh stříbrné sběratelské mince v nominální hodnotě 10 EUR s tématikou Světové přírodní dědictví - Karpatské bukové pralesy. Tato jedinečná Slovensko-ukrajinská lokalita je spolu se starými bukovými lesy Německa zapsána do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Do soutěže bylo předloženo deset výtvarných prací od devíti autorů. Komise pro posuzování výtvarných návrhů pamětních mincí a sběratelských mincí jejich hodnotila v únoru 2014. Její odbornými poradci byli RNDr. Jana Durkošová, zástupkyně Ministerstva životního prostředí ČR a Ing. Marián GIC, zástupce Správy Národního parku Poloniny.

Na líci mince je zobrazen rys ostrovid v prostředí bukového pralesa. Při spodním okraji mince je státní znak Slovenské republiky. Vlevo od něj je název státu SLOVENSKO, pod kterým je letopočet 2015. Označení nominální hodnoty 10 EURO je v horní části mincovního pole.

Na rubu mince jsou zobrazeny odumřelé kmeny stromů - buku lesního a jedle bílé, které jsou kompozičně doplněny mladým olistěným bukem s bukvicemi. V levé části mincovního pole jsou nápisy SVĚTOVÉ PŘÍRODNÍ DĚDICTVÍ a KARPATSKÉ BUKOVÉ PRALESY. Značka Mincovny Kremnica a stylizované iniciály jména a příjmení autora výtvarného návrhu mince Karola Lička "KL" jsou umístěny v pravé spodní části mincovního pole.

Na základě doporučení odborné komise schválila Bankovní rada NBS na realizaci výtvarný návrh autora Karola Lička, který získal sníženou první cenu. Komise ocenila konzistenci přístupu k averzu i reversu a soulad jejich kompozice. Návrh podle jejího názoru, který se ztotožnil s názorem odborných poradců, nejlépe na obou stranách vystihuje téma po obsahové i výtvarné stránce. Na averzní straně autor zobrazil charakteristické kmeny buků a jejich kořenový systém s jedním z typických představitelů fauny - rysem ostrovidem. Na reverz si vybral motiv rozpadajících se kmenů buku a jedle, které jsou symbolem koloběhu života v ekosystému pralesa.

Výsledky soutěže a další návrhy na minci jsou ke shlédnutí na stránkach NBS zde.

Světové přírodní dědictví - Karpatské bukové pralesy jsou přeshraniční lokalitou světového přírodního dědictví, která sestává z deseti samostatných lokalit. Z nich se čtyři nacházejí na území Slovenska a šest na území Ukrajiny. Na Slovensku jsou to prales Vihorlat, Havešová, Rožok a Stužica. První z lokalit je součástí Chráněné krajinné oblasti Vihorlat, ostatní jsou součástí Národního parku Poloniny. Karpatské bukové pralesy vytvářejí řetěz ostrovů původního přírodního lesa a nabízejí široké zastoupení ukázek pralesa. Představují významnou celosvětovou genetickou banku buku. Pyšní se stromy rekordních rozměrů, rostou tam jedince s mimořádnou tloušťkou kmene a výškou až 58 m, což je největší naměřená výška u buku v celosvětovém měřítku. Jejich zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO schválil Výbor světového dědictví 28. června 2007 a v roce 2011 zápis rozšířil o pět lokalit v Německu pod názvem Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Německa.

Zdroj: www.nbs.sk

Autor: Karol Ličko
Hmotnost: 18 g
Rytec: Dalibor Schmidt
Ražba: Mincovňa Kremnica š.p.
Emitent: NBS
Rok emise: 2015
Datum emise: 23. 3. 2015
Vyhláška č.: -
Nominál: 10 eur
Ryzost: 900/1000 Ag, 100/1000 Cu
Průměr: 34 mm
Hrana: nápis: „ ─ WORLD HERITAGE ─ PATRIMOINE MONDIAL“
Balení: mince je uložena v plastové kapsli v modrém lůžku v modré plastové etuji s certifikátem + originální informační leták od NBS
Certifikát: s certifikátem
Provedení: proof (prvotřídní kvalita)
Náklad v běžné kvalitě: 3 300 ks
Náklad v prvotřídní kvalitě: 6 200 ks
Náklad celkem: 9 500 ks
Země původu: Slovenská republika
Sazba DPH: 0 % z nominálu + 21 %